Costa del Sol


Nerja

Ca 17 000 invånare. 53 km till Malaga. Lokalbuss går dagligen mellan Malaga och Nerja. Fantastisk småstad med härlig karaktär. Staden har en gammal och en nybyggd del. Många olika typer av stränder finns, allt från den breda "Floridaliknande" Burrianastranden till små obebyggda, ostörda stränder utmed havsvägen 340. Aktiviteter och sevärdheter; Balcon de Europa - historisk, storslagen utsiktsplats över Medelhavet Cueva de Nerja - droppstensgrottor som är 5 miljoner år gamla Ridning - ta en långritt upp i de vackra bergen Dykning Golv - många banor av hög kvalitet finns runtom. Närmsta bana är Baviera Golf, ca 15 min bilresa från Nejja Skidåkning - 1 tim bilväg till Granada ligger Sierra Nevadabergen. Njut av fantastisk skidåkning med underbar utsikt Alhambra - Moriskt palats utanför Granada från 1250-talet. Ligger på UNESCOs världsarvslista och är en av Spaniens mest besökta turistattraktion Malaga - ta en tur till Malaga och njut av trendig shopping, berömda konstmuséer och hett nattliv

Frigiliana

Den berömda vitkalkade bergsbyn Frigiliana, "Spaniens Visby" med ca 2 300 invånare. 56 km till Malaga. Ca 7 min bilväg från Nerja. Lokalbuss går dagligen mellan Frigiliana och Nerja.

Upplev den levande, välskötta bergsbyn Frigiliana med dess vidunderliga utsikt och genuina spanska kvaliteter. Många bra restauranger och inhemska vinbarer. Tre gånger utnämnd till Spaniens vackraste, vitkalkade by. Stor producent av inhemska varor, till exempel vin, honung, avocado, apelsiner, oliver.

Fuengirola

Fuengirola är en spansk stad i provinsen Málaga, som ligger 30 km från staden Malaga. Den omfattar 10 kvadratkilometer och har 77,397 (2013) invånare. Staden gränsar i öster till Benalmádena och i norr och väster till Mijas. Rakt söderut ligger Medelhavet.
Fuengirola, som ursprungligen var en liten fiskeby är nu nästan helt konstruerad och byggd kring turism. Här bor både den spanska befolkningen och många européer, som  tillbringar sin semester i den vackra omgivningen.
 
Fuengirola är centrum för den svenska, danska, norska och finska befolkningen längs Costa del Sol. Här finns den svenska skolan, svenska kyrkan och Scandinavian Nordic Hispanic Society etc. Staden har en 8 km lång sträcka av strand och strandpromenaden är den längsta och vackraste vid kusten. Här ligger de flesta barer och restauranger och den populära Marinan. Här finns ett stort antal barer och restauranger. Staden har även en fiskehamn som är av stor betydelse för stadens ekonomi.

Almuñécar

Är en spansk stad och kommun i provinsen Granada. Kommunen hade 27 696 invånare år 2009.Almuñécar är en av orterna längs Costa Tropical (provinsen Granadas kust). Staden har ett subtropiskt klimat med en medeltemperatur på 25 °C sommartid.

La Herradura

Klimatet i Costa Tropical-området gör La Herradura till ett perfekt resmål året runt. Orten har ingen egen golfklubb, men det är en kort bilresa till Motril där du hittar Club de Golf Los Moriscos, eller om du besöker Granada, Granada Club de Golf som har en spelvänlig och exeptionellt naturskön 18-hålsbana.

Det tar inte mer än en dryg timma med bil från La Herradura till  Sierra Nevada´s skidparadis med toppar på 3500 m och över 1200 m fallhöjd i längsta backen, jämför det med Sälens 240 m fallhöjd! Allt som ska finnas i ett ordentligt skidområde finns naturligtvis här. Hotell i alla smaker direkt vid backen, restauranger, skidbutiker, skiduthyrning samt after ski.

La Herradura är ett paradis om man gillar skärmflygning. Här finns all form av flygning nära tillhands. Själva bukten i sig är faktiskt ett mycket populärt hangställe! För ett bergsflyg med landning på stranden åker man till Almunecar på 5 min.

La Herradura´s kustvatten är skyddat naturområde varför dykning i området är mycket populärt. Ett flertal fullcertifierade dykcenter finns i området med uthyrning samt även guidning om man så önskar. Dykning sker oftast i direkt anslutning till strand eller klippor vilket gör att båt sällan behövs till standarddykning

Benalmadena

Benalmadena är egentligen inte en enda stad, utan ett större område. Benalmadena kommun omfattar följande:
·    Benalmadena Costa
·    Benalmadena Pueblo
·    Arroyo de la Miel
·    Torremuelle
·    Torrequebrada

Benalmadena Costa

Här hittar du alla spännande sevärdheter, och det finns ett stort utbud aktiviteter och restauranger.
·    Puerto Marina, den vackra marinan
·    Selwo Marina med delfinshow
·    Parque Paloma (dueparken)
·    Crocodile Park
·    Sea Life Centre (akvarium)
·    Mer om Benalmadena Costa

Benalmadena Pueblo

Den gamla byn Benalmadena Pueblo är både vacker och mysig. Det finns många gågator där man bland annat kan gå upp till kyrkan på toppen där utsikten över kusten är fantastisk.

Arroyo de la Miel

Arroyo de la Miel har mysiga gågator och torg med barer och restauranger. Arroyo de la Miel fungerar som en metropol, och kan i någon mening betraktas som Benalmadenas centrum.
I Arroyo de la Miel är också två av de största attraktionerna på Costa del Sol, nämligen:
·    Tivoli World
·    Linbana

Torremuelle

Urbaniseringen Torremuelle ligger precis utanför den gamla kustvägen, ända ut till vägen. Britterna är kända i Torre Mulle eftersom den engelska skolan ligger här. Dessutom har de en engelsk stormarknad där priserna är mycket rimliga.
Villorna i Torremuelle är på en "Sugar Loaf" där en väg slingrar sig upp till toppen, och slutar i en vändplan.

Torrequebrada

Torrequebrada är den mer exklusiva delen av Benalmadena. Det är också där den berömda golfbanan, Torrequebrada Golf ligger. Det har alltid varit populärt med fritidshus med utsikt över golfbanan med Medelhavet i bakgrunden.

Mijas

Är en kommun i provinsen Málaga. Det är en av Spaniens till ytan största kommuner (147 km²). Huvudorten heter Mijas Pueblo. Inom kommunen finns bland annat badorten La Cala de Mijas och det mer industriella området Las Lagunas, som är helt hopbyggt med Fuengirola. I Mijas finns 11 golfbanor och en av dem, La Cala Golf Resort & Country Club är Spaniens största golfanläggning varför kommunen har stor dragningskraft på golfspelare. Alla orter utanför Mijas Pueblo benämns med samlingsnamnet Mijas Costa. Mijas har 9 badstränder av olika utseende och storlek utmed kusten. Stranden i La Cala de Mijas är den bäst utrustade och har fått EU:s blå kvalitetsflagga.

Mijas Costa har Costa del Sols enda galoppbana Hipodromo Costa del Sol. Under sommaren körs tävlingarna sent på kvällen med start från klockan 22.

Mijas Pueblo är en av Andalusiens berömda vita städer och en stor turistattraktion, känd bl.a. för sin åsnetaxi. Staden ligger 428 meter över havet och har en hänförande utsikt över en stor del av Costa del Sol. Vid klart väder kan man se Gibraltar, afrikanska kusten och Atlasbergen.

Marbella

Är en kommun och stad i södra Spanien, belägen i Málaga-provinsen i Andalusien. Marbella har 140 000 invånare (2012).

Marbella är en viktig turistort på Costa del Sol; den har en exklusiv prägel och en stor mängd golfbanor i omgivningarna. Därigenom drar den till sig välbeställda turister från hela världen och i synnerhet från Nordeuropa och Mellanöstern.

I Marbella finns en mångfald av affärer, restauranger, diskotek och barer. Marbellas kända hamn Puerto Banus ligger utanför själva centralorten, som även den har hamn, om än inte lika berömd.

Det är lätt att ta sig till och från Marbella via kustvägen A7 samt betalmotorvägen AP7. Det finns täta bussförbindelser med alla orter mellan Algeciras och Málaga. Det finns två flygplatser som är belägna på ungefär samma avstånd: Malaga flygplats är en storflygplats som passar de flesta, men för resor till Storbritannien eller Madrid är Gibraltars flygplats ett alternativ.

I Marbella finns sedan 1960-talet en svenskkoloni bestående av både permanent bosatta och vinterboende.